Update: Corona regels voor evenementen en voorstellingen op scholen

Update 23 maart 2022:

Het is zover! Eindelijk zijn vrijwel alle corona maatregelen van tafel. Vanaf vandaag is het ook niet meer nodig om bij evenementen boven de 500 man een QR Code te laten zien. Afgelopen 2 jaar hebben we via onderstaande pagina steeds een update gegeven over de laatste ontwikkelingen omtrent covid-19. Wij focuste ons op de ontwikkelingen die invloed hadden op de musical en de diploma-uitreiking.

Vanaf nu is er dus geen enkele maatregel die nog invloed heeft op de uitreikingen en het de uitvoeringen van de musicals.

Wat kan schoolherinnering nu nog steeds voor scholen bieden?

Ondanks dat de zalen weer vol mogen, kunnen wij als schoolherinnering weer terug naar hoe het was. De volgende dingen kunnen nog steeds interessant zijn voor scholen.

  • Diploma-uitereiking buiten livestreamen en binnen vertonen (bijvoorbeeld met slechtweer)
  • De diploma-uitereiking of musical laten filmen
  • Het fotograveren van de diploma-uitreiking en musical
  • Onze drukwerk en ontwerp diensten zoals het maken van uitnodigingen of programma boekjes.

——-

Onderstaande informatie is voor het laatste geüpdatet op 28 juni 2021. En is momenteel niet meer van toepassing. 

——-

Vanaf 5 juni 2021 gaan er weer nieuwe regels in. We gaan in deze update alleen op de regels in die betrekking hebben tot de afscheidsmusical en de diploma-uitreiking of gala.

Restaurants mogen binnen weer open. Helaas zijn live optredens of video schermen niet toegestaan. Theaters, poppodia en bioscopen mogen open.

Voor beide geldt maximaal 50 bezoekers met gezondheidscheck vooraf, reseveren en een vaste zit plaats. Daarnaast mag het alleen open tussen 06:00 – 22:00.

In een zaal waar meer dan 1000 man in kan. Geld een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Personeel wordt bij de bezoekers aantallen niet mee gerekend.

De basis regels voor handenwassen, 1,5 meter afstand, mondkapjes en testen bij klachten blijven nog steeds van kracht.

Wat betekenen de nieuwe regels van 5 juni voor diploma-uitreikingen en eindmusicals?

De voorstellingen zouden opgevoerd mogen worden in (school)theaters, gymzalen of buiten. Wel moet het publiek een vaste zitplek hebben en is een maximum van 50 personen per zaal. Wij zouden bijvoorbeeld schermen kunnen regelen zodat in meerdere zalen live mee gekeken kan worden. In grotere zalen mogen er 250 bezoekers. Officeel gezien horen de leerlingen ook bij de bezoekers.

Lees hieronder meer over de invloed van de maatregelen voor evenementen op scholen zoals de diploma-uitreiking, afscheidsmusical en het examengala. Voor al onze schaalbare flexibele oplossingen kijk op de volgende pagina’s: coronaproof diploma-uitreiking en examengala en coronaproof de eindmusical van groep 8 verzorgen.

De huidige maatregelen

Momenteel (juni 2021) zitten we nog steeds in een kleine lockdown, maar we gaan de goede kant op. In deze periode kunnen we er allemaal deels zeker van zijn dat het niet mogelijk is om een diploma-uitreiking op traditionele manier te organiseren. Voor de afscheidsmusical geldt deels hetzelfde.

Maar toch is er meer mogelijk dan verwacht. Groepen tot 50 personen binnen op een vaste plaats is goed gekeurd. Bovenaan deze pagina staat meer informatie over de laatste maatregelen.

Op 13 april 2021 is er meer zekerheid gegeven door een openingsplan. Dit artikel is gebaseerd op het artikel van nu.nl: (www.nu.nl/uitleg-over-het-coronavirus/6127534/dit-is-het-stappenplan-voor-een-samenleving-zonder-maatregelen-in-augustus.html) en het versoepelingsplan van de overheid.

Hoe zat het overig jaar

Vorig jaar konden diploma-uitreikingen vaak deels online doorgaan. Gediplomeerden konden in een klein groepje hun diploma tekenen en ophalen met hun ouders en/of vrienden die online meekeken. Voor sommigen was het helaas helemaal niet mogelijk om een diploma-uitreiking te hebben en werd het behaalde diploma met de post verstuurd. Dit zelfde gelde voor afscheidsmusicals dit kon met beperkt publiek soms alleen de leerkrachten en soms ook ouders. Maar plek voor opa’s, oma’s en andere familie en belangstellenden was er niet.

Het corona openingsplan voor scholen

Lees de update boven aan de pagina voor de meest recente informatie.

Hieronder een overzicht van het openingsplan met de elementen die voor scholen belangrijk kunnen zijn. Het is belangrijk dat uiteraard de datums wel gehaald worden. Helaas is het vaker in het verleden gebleken dat datums worden uitgesteld, zeker wanneer een vaccin weer wordt stopgezet. Daarom bieden wij oplossingen aan die flexibel zijn aan de maatregelen.

11 mei – Doorstroomlocaties buiten open
Denk bijvoorbeeld aan drive-thru diploma-uitreikingen zowel met de auto (wat al mag) als lopend of op de fiets.

11 mei – Kunst- en cultuurbeoefening binnen toegestaan
Dit betekend dat er weer bijvoorbeeld geoefend kan worden voor de musical. Dit kan nu ook via online meetings of met een halve klas/genoeg afstand.

11 mei – Toegangstesten toegestaan
Dit zou betekenen dat het publiek voor de musical of uitreiking van het diploma zich kan laten testen voor toegang. Niet iedereen zal dit willen dus is het aanbieden van een online alternatief wel aangeraden.

26 mei – Doorstroomlocaties binnen open
Dit kan interessant zijn voor de diploma-uitreikingen. Leerlingen en ouder(s) / verzorger(s) zouden dan hun diploma binnen op kunnen halen.

26 mei – Culturele instellingen en horeca voor uit eten open
Deze maatregel is het positiefst vinden wij voor de evenementen op scholen. De kans is groot dat er dan ook meer mogelijk wordt gemaakt voor middelbare- en basisscholen.

16 juni – Evenementen toegestaan
Ook deze maatregel biedt veel mogelijkheden voor het redelijk traditioneel organiseren van de afscheidsmusical en diploma-uitreiking.

7 juli – Uitbereidingen horeca, evenementen, sporten en culturele instellingen
Wij verwachten, mits alle stappen op de juiste datum worden uitgevoerd, dat vanaf 7 juli minimaal hetzelfde mag zoals vorig jaar.

Klik op de afbeelding voor de pagina van de overheid. 

Ideeën voor evenementen op scholen in coronatijd

Hieronder geven we een aantal ideeën voor de evenementen op scholen in tijden van corona. Uiteraard moet er op het moment van het evenement (diploma-uitreiking, gala of musical) gekeken worden  van welke maatregelen gelden.

1. Meer ruimte voor het publiek

In deze situatie kunnen scholen ervoor kiezen om een grotere ruimte huren zoals een sportzaal, theater of congres/evenementen locatie. Overigens zijn er ook genoeg mogelijkheden in de buitenlucht. Wanneer er op de gewenste ruimte geen technische installatie aanwezig is voor het beeld, licht en geluid kunnen wij hierbij ondersteunen en meedenken.

2. Hybride zowel offline en online

Indien er live publiek aanwezig mag zijn kunnen wij ook een hybride vorm van livestreamen aanbieden. Dit kan eventueel ook beide kanten waardoor er interactie met de thuiskijkers kan worden gecreëerd. Meer weten over deze oplossing? Neem vrijblijvend met ons contact op.

3. Volledig online

Dit is een oplossing wanneer er geen publiek aanwezig mag zijn tijdens de voorstelling of de uitreiking. Een 100% online evenement of voorstelling is de optie waar niemand op hoopt, maar is vorig jaar helaas toch vaak realiteit is geweest. Dit kwam door een te kleine ruimtes of de strengere corona maatregelen die toen gelden in die veiligheidsregio. Schoolherinnering verzorgd professionele livestreams. Vorig jaar hebben wij hier veel ervaringen mee opgedaan, maar ook daarvoor zijn wij al jaren actief voor organisaties met betrekking tot filmopnames en livestreams van evenementen.

Wat doet schoolherinnering?

Schoolherinnering biedt herinneringsdocumenten voor schoolverlaters/gediplomeerden. Daarnaast hebben wij ook de technische kennis om musicals, afscheidsavonden, gala’s en diploma-uitreikingen professioneel vast te leggen op video. Ook kunnen wij deze gebeurtenissen livestreamen zodat de personen die er niet bij kunnen zijn of in het buitenland zitten toch live mee kunnen kijken.

Wij bieden een gevarieerd aanbod van verschillende diensten, zoals: slideshowvideo’s, livestreams, herinneringsmagazines, uitnodigingskaarten en portretfoto’s.

Schoolherinnering is een inactief van van Ei naar Kip en KIP Label die regelmatig werken met onderwijsinstellingen. Zo zijn er in de afgelopen maanden verschillende diensten verzorgd voor onderwijsinstellingen zoals musicals en open dagen.

Meer weten over schoolherinnering?

Wij bieden verschillende diensten aan om gediplomeerden toch een mooie uitreiking te kunnen bieden of groep 8 leerlingen een mooie afscheidsavond. Meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen graag bij het vinden van de juiste oplossing.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.