Update: Corona regels voor evenementen en voorstellingen op scholen

Gisteren tijdens de persconferentie (13 april 2021) is er een openingsplan gepresenteerd voor het versoepelen van maatregelen. In dit artikel gaan we doornemen wat dit betekend voor evenementen op scholen zoals de diploma-uitreiking, afscheidsmusical en het examengala. Voor al onze schaalbare flexibele oplossingen kijk op de volgende pagina’s: coronaproof diploma-uitreiking en examengala en coronaproof de eindmusical van groep 8 verzorgen.

Laatste update: 14 april 2021

De huidige maatregelen

Momenteel (april 2021) zitten we nog steeds in een lockdown. In deze periode kunnen we er allemaal zeker van zijn dat het niet mogelijk is om een diploma-uitreiking op traditionele manier te organiseren. Maar er is gisteren (13 april 2021) meer zekerheid gegeven door een openingsplan. Dit artikel is gebaseerd op het artikel van nu.nl: (www.nu.nl/uitleg-over-het-coronavirus/6127534/dit-is-het-stappenplan-voor-een-samenleving-zonder-maatregelen-in-augustus.html) en het versoepelingsplan van de overheid.

Hoe zat het overig jaar

Vorig jaar konden diploma-uitreikingen vaak deels online doorgaan. Gediplomeerden konden in een klein groepje hun diploma tekenen en ophalen met hun ouders en/of vrienden die online meekeken. Voor sommigen was het helaas helemaal niet mogelijk om een diploma-uitreiking te hebben en werd het behaalde diploma met de post verstuurd. Dit zelfde gelde voor afscheidsmusicals dit kon met beperkt publiek soms alleen de leerkrachten en soms ook ouders. Maar plek voor opa’s, oma’s en andere familie en belangstellenden was er niet.

Het corona openingsplan voor scholen

Hieronder een overzicht van het openingsplan met de elementen die voor scholen belangrijk kunnen zijn. Het is belangrijk dat uiteraard de datums wel gehaald worden. Helaas is het vaker in het verleden gebleken dat datums worden uitgesteld, zeker wanneer een vaccin weer wordt stopgezet. Daarom bieden wij oplossingen aan die flexibel zijn aan de maatregelen.

11 mei – Doorstroomlocaties buiten open
Denk bijvoorbeeld aan drive-thru diploma-uitreikingen zowel met de auto (wat al mag) als lopend of op de fiets.

11 mei – Kunst- en cultuurbeoefening binnen toegestaan
Dit betekend dat er weer bijvoorbeeld geoefend kan worden voor de musical. Dit kan nu ook via online meetings of met een halve klas/genoeg afstand.

11 mei – Toegangstesten toegestaan
Dit zou betekenen dat het publiek voor de musical of uitreiking van het diploma zich kan laten testen voor toegang. Niet iedereen zal dit willen dus is het aanbieden van een online alternatief wel aangeraden.

26 mei – Doorstroomlocaties binnen open
Dit kan interessant zijn voor de diploma-uitreikingen. Leerlingen en ouder(s) / verzorger(s) zouden dan hun diploma binnen op kunnen halen.

26 mei – Culturele instellingen en horeca voor uit eten open
Deze maatregel is het positiefst vinden wij voor de evenementen op scholen. De kans is groot dat er dan ook meer mogelijk wordt gemaakt voor middelbare- en basisscholen.

16 juni – Evenementen toegestaan
Ook deze maatregel biedt veel mogelijkheden voor het redelijk traditioneel organiseren van de afscheidsmusical en diploma-uitreiking.

7 juli – Uitbereidingen horeca, evenementen, sporten en culturele instellingen
Wij verwachten, mits alle stappen op de juiste datum worden uitgevoerd, dat vanaf 7 juli minimaal hetzelfde mag zoals vorig jaar.

Klik op de afbeelding voor de pagina van de overheid. 

Ideeën voor evenementen op scholen in coronatijd

Hieronder geven we een aantal ideeën voor de evenementen op scholen in tijden van corona. Uiteraard moet er op het moment van het evenement (diploma-uitreiking, gala of musical) gekeken worden  van welke maatregelen gelden.

1. Meer ruimte voor het publiek

In deze situatie kunnen scholen ervoor kiezen om een grotere ruimte huren zoals een sportzaal, theater of congres/evenementen locatie. Overigens zijn er ook genoeg mogelijkheden in de buitenlucht. Wanneer er op de gewenste ruimte geen technische installatie aanwezig is voor het beeld, licht en geluid kunnen wij hierbij ondersteunen en meedenken.

2. Hybride zowel offline en online

Indien er live publiek aanwezig mag zijn kunnen wij ook een hybride vorm van livestreamen aanbieden. Dit kan eventueel ook beide kanten waardoor er interactie met de thuiskijkers kan worden gecreëerd. Meer weten over deze oplossing? Neem vrijblijvend met ons contact op.

3. Volledig online

Dit is een oplossing wanneer er geen publiek aanwezig mag zijn tijdens de voorstelling of de uitreiking. Een 100% online evenement of voorstelling is de optie waar niemand op hoopt, maar is vorig jaar helaas toch vaak realiteit is geweest. Dit kwam door een te kleine ruimtes of de strengere corona maatregelen die toen gelden in die veiligheidsregio. Schoolherinnering verzorgd professionele livestreams. Vorig jaar hebben wij hier veel ervaringen mee opgedaan, maar ook daarvoor zijn wij al jaren actief voor organisaties met betrekking tot filmopnames en livestreams van evenementen.

Wat doet schoolherinnering?

Schoolherinnering biedt herinneringsdocumenten voor schoolverlaters/gediplomeerden. Daarnaast hebben wij ook de technische kennis om musicals, afscheidsavonden, gala’s en diploma-uitreikingen professioneel vast te leggen op video. Ook kunnen wij deze gebeurtenissen livestreamen zodat de personen die er niet bij kunnen zijn of in het buitenland zitten toch live mee kunnen kijken.

Wij bieden een gevarieerd aanbod van verschillende diensten, zoals: slideshowvideo’s, livestreams, herinneringsmagazines, uitnodigingskaarten en portretfoto’s.

Schoolherinnering is een inactief van van Ei naar Kip en KIP Label die regelmatig werken met onderwijsinstellingen. Zo zijn er in de afgelopen maanden verschillende diensten verzorgd voor onderwijsinstellingen zoals musicals en open dagen.

Meer weten over schoolherinnering?

Wij bieden verschillende diensten aan om gediplomeerden toch een mooie uitreiking te kunnen bieden of groep 8 leerlingen een mooie afscheidsavond. Meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen graag bij het vinden van de juiste oplossing.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.