5 tips voor het livestreamen van een diploma-uitreiking

Diploma-uitreikingen zullen dit jaar steeds vaker gelivestreamd worden dan normaal. Dit omdat niet alle belangstellenden erbij mogen en/of kunnen zijn in verband met het coronavirus. In dit artikel vind je een aantal tips voor een succesvolle livestream van jouw diploma-uitreiking.

Tip 1: mag iedereen gefilmd worden?

Alle livestreams die wij verzorgen zijn beveiligd met een wachtwoord. In het kader van de privacywetgeving is het wel van belang om van alle gediplomeerden toestemming te hebben voor het opnemen en livestreamen van de uitreiking. Mochten er ook docenten en publiek in beeld komen? Dan heb je ook van hen toestemming nodig. Schoolherinnering beschikt over templates voor toestemmingsformulieren; deze zijn aan te vragen via de contactpagina.

Tip 2: zorg voor goede belichting

Alle camera’s, en ook onze professionele camera’s, geven het beste resultaat bij goed en voldoende licht. Het is daarom belangrijk om voldoende licht op de gediplomeerden en het publiek te hebben.

Tip 3: zorg voor een goede opening en afsluiting

Indien er een enkel een kleine hoeveelheid publiek aanwezig mag zijn, vergeet dan niet om ook de thuiskijkers aan te spreken tijdens het welkomstwoord. Het beste is om in de camera te kijken wanneer je de mensen thuis aanspreekt. Onze cameramensen zullen aangeven welke camera de hoofdcamera is, zodat iedereen duidelijk weet in welke camera er het beste gesproken kan worden. Bedank aan het einde van de diploma-uitreiking ook de kijkers; onze cameraman/regisseur kan tijdens de livestream aangeven hoeveel kijkers er zijn. Dit is leuk om na afloop te vermelden.

Tip 4: kijk zoveel mogelijk in de camera

Als gediplomeerde of als begeleidend docent is het onmogelijk om iedereen in de zaal aan te kijken; daarom is het van belang dat je vooral focust op de gediplomeerde wanneer er kort over hem of haar verteld wordt. Daarnaast is het voor de thuiskijkers prettig als er veel in de camera wordt gesproken. Als kijker voelt het dan net alsof je fysiek aanwezig bent bij de uitreiking. Met een camera gaat dat gemakkelijk; als spreker hoef je alleen maar recht in de lens van de camera te kijken. Zo kijk je alle mensen die thuis zitten te kijken recht aan.

Tip 5: bereid het goed voor

Het klinkt wellicht cliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Wij zorgen voor de technische voorbereiding en doen er alles aan om de livestream op een goede manier online te krijgen. Het is ook belangrijk dat de kijkers weten waar ze de livestream moeten bekijken en dat de gediplomeerden weten dat de avond wordt gelivestreamd. Wij helpen graag met bijvoorbeeld het maken een korte instructie die meegestuurd kan worden, samen met de link en het wachtwoord voor het thuispubliek.

Waarom schoolherinnering voor een videoregistratie?

Wij vinden het belangrijk om kwaliteit te leveren en daarnaast ook de privacy van de gediplomeerden te waarborgen. Wij hebben daarnaast ruime ervaring met het livestreamen en registreren van evenementen als uitvaarten, bruiloften, dansvoorstellingen en musicals.

Goed om te weten

  • Alle ruwe opnames worden na het opleveren verwijderd;
  • Wij zijn niet afhankelijk van de internetverbinding op locatie;
  • Binnen 8 werkdagen is de montage al klaar.

Waarom livestreamen en niet opnemen?

Wanneer de diploma-uitreiking wordt opgenomen en vervolgens wordt verspreid, zijn de spanning en de sfeer een stuk minder hoog. Als de uitreiking live wordt uitgezonden, komt het dicht in de buurt van een live diploma-uitreiking, voor zowel het publiek als de gediplomeerden; het is immers een bijzonder en spannend moment.

Wat zijn de kosten van een livestream?

Voor het livestreamen van een diploma-uitreiking hanteren wij twee verschillende opties: een basisversie en een uitgebreidere variant. Bij de basisvariant zijn we met één bemande camera live. Bij de uitgebreide versie zijn wij met vier camera’s en kunnen we eventueel een diapresentatie met de livestream verzorgen. Doordat er meerdere camera’s gebruikt worden, wordt het geheel veel dynamischer en zullen ook alle details goed in beeld worden gebracht.

De basisvariant is te boeken vanaf 850 euro en de uitgebreidere variant vanaf 1500 euro. Verdere prijzen en informatie over onze services zijn te vinden op deze pagina.

Meer weten over het livestreamen van een diploma-uitreiking?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord om te kijken welke oplossing het beste bij jouw uitreiking past.