Afscheidsmusical groep 8 in coronatijd

Vorig jaar rond mei schreven we het volgende artikel “Mag de afscheidsmusical door gaan tijdens corona?” Ook dit jaar in 2021 zal de vraag zich voordoen of de afscheidsmusical in coronatijd door mag gaan. Tot op heden zijn er nog geen duidelijke uitspraken hierover gedaan door de overheid. Maar wij we gaan er vanuit dat ook dit jaar de afscheidsmusical er voor de groep 8 leerlingen er anders uit gaat zien. In dit artikel geven we een aantal ideeën waar je als school alvast rekening mee kunt houden bij het organiseren van een groep 8 afscheidsavond in Coronatijd. 

Laatste update: vrijdag 19 februari 2021, bekijk hier het artikel met de laatste update

De huidige corona maatregelen 

Momenteel (februari 2021) zitten we in een nieuwe lockdown. In deze periode kunnen we er allemaal zeker van zijn dat het niet mogelijk is om een eindmusical te organiseren met live publiek. Overigens zijn de scholen zelfs nog maar beperkt open. Als we kijken naar hoeveel stappen we zijn verwijderd van het op voeren van een eindmusical in een zaal vol ouders, familie en leraren zijn dit er best veel. Eerst moet de avondklok eraf, het aantal mensen thuis omhoog, daarnaast zullen ook eerst weer alle scholen volledig open moeten.

Hoe zit het dan over een aantal maanden in mei, juni en juli worden namelijk bij de meeste basisscholen de afscheidsmusicals opgevoerd door de leerlingen uit groep 8. Dus het duurt nog een aantal maanden en geen idee hoe we er dan voor staan qua aanpak van het coronavirus.

Vorig jaar mochten de basisscholen de musical wel opvoeren maar zonder live publiek in kleine ruimtes. Veel scholen maakten opnames van de eindmusical of lieten de musical livestreamen. Daarnaast kozen sommige scholen er ook voor om de musical op te voeren in een grote sportzaal waar voldoende afstand kon worden gehouden.

Ideeën voor de afscheidsmusical in coronatijd

Hieronder geven we een aantal ideeën voor de eindmusical van groep 8 in tijden van corona. Uiteraard moet er over een aantal maanden goed gekeken worden welke oplossing het beste past bij de maatregelen die op dat moment gelden. En laten we onze voorkeur alvast uitspreken; dat is de beste oplossing een afscheidsmusical met echt publiek van ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en natuurlijk alle leerkrachten het schoolbestuur. We hopen dat onze diensten op het gebied van het verzorgen van een livestream van de afscheidsmusical dit jaar niet nodig zijn. Maar we moeten wel realistisch blijven.

1. Grotere ruimte voor een klein publiek

In deze situatie kunnen scholen ervoor kiezen om een grote ruimte huren zoals een sportzaal, theater of congres/evenementen locatie. Of de musical wordt opgevoerd in een openlucht theater of op een voetbalveld waarbij het publiek plaatsneemt op de tribunes. Wanneer er op de gewenste ruimte geen technische installatie aanwezig is voor het licht en geluid kunnen wij hierbij ondersteunen.

2. Hybride eindmusical; half offline en half online

Wanneer het mogelijk is volgens de maatregelen van de overheid om kleinere groepen bij elkaar te plaatsen in één ruimte. Stel bijvoorbeeld het maximum van 30 personen met 1,5 afstand. Is het mogelijk om zowel live publiek in een zaal te hebben en de musical live uit te zenden via internet. Ook hier kunnen wij jullie als school volledig ontzorgen in de technische en productionele werkzaamheden die komen kijken bij het livestreamen van een afscheidsmusical.

3. De afscheidsmusical online uitzenden zonder publiek

Dit is de optie die het minst gewenst is, maar vorig jaar helaas toch vaak realiteit is geworden. Dit kwam soms door een te kleine ruimte voor het opvoeren van de musical en de maatregelen die toen gelden in die veiligheidsregio. Of doordat er een uitbraak op de school zelf was. Wij kunnen een professionele livestream verzorgen van de eindmusical van groep 8. Vorig jaar hebben wij hier veel ervaring mee opgedaan maar ook daarvoor zijn wij al jaren actief voor scholen met betrekking tot filmopnames en livestreams van activiteiten op school.

Wat doet Schoolherinnering?

Schoolherinnering biedt herinneringsdocumenten voor schoolverlaters. Daarnaast hebben wij ook de technische kennis om musicals, afscheidsavonden, gala’s en diploma-uitreikingen professioneel vast te leggen op video. Ook kunnen wij deze gebeurtenissen livestreamen zodat degenen die er niet bij kunnen zijn of in het buitenland zitten toch live mee kunnen kijken.

Wij hebben een gevarieerd aanbod van verschillende diensten die wij kunnen bieden: slideshowvideo’s , livestreams , herinneringsmagazines , uitnodigingskaarten en portretfoto’s .

Schoolherinnering is o.a. een inactief van van Ei naar Kip die regelmatig werkt voor basisscholen en middelbare scholen. Zo hebben zij afgelopen januari meerdere malen voor scholen livestreams verzorgt als vervanging van de opendagen.

Meer weten over Schoolherinnering?

Wij bieden verschillende diensten aan om leerlingen toch een herinnering te geven aan hun basisschooltijd. Mocht je willen weten wat wij voor jouw school kunnen betekenen.

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing. 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleent.