Mag de afscheidsmusical door gaan tijdens corona?

Het jaar 2020 zullen we nog lang blijven herinneren aan corona (COVID-19). Bij alles wat we normaal in het dagelijks leven doen moeten we nu rekening houden met desinfecteren en afstand houden. Maar wat betekenen al deze maatregelen omtrent corona voor de afscheidsmusical? 

Laatste update: woensdag 20 mei 2020, 07:16, bekijk hier het artikel met de laatste update van 2021

De persconferentie van 19 mei 2020

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond (19 mei 2020) vertelde minister-president Mark Rutte een aantal belangrijke maatregelen die van toepassing zijn op de afscheidsmusicals. Zo is er gezegd dat de basisscholen weer volledig open gaan. En dat bijeenkomsten mogen tot maximaal 30 personen en met 1,5 meter afstand uiteraard. In dit artikel gaan we verder in op deze twee maatregelen.

De basisscholen weer volledig open

Vanaf 8 juni 2020 zullen alle basisscholen weer volledig open gaan. De leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand te behouden, wel moeten zij dit deze afstand bewaren tot stagiairs, leraren, klassenouders en andere volwassenen. Dat betekend dat een afscheidsmusical wel kan worden opgevoerd omdat de leerlingen wel bij elkaar op het podium mogen staan.

Maar zodra een volwassenen of docent een aankondiging doet moet er wel voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand te houden met de leerlingen. Bezoekers mogen tot maximaal 30 met 1,5 meter afstand, deze regeling geld niet voor personen uit 1 huishouden. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

De algemene regel ziek of verkouden? Blijf thuis. Die blijft uiteraard nog steeds van toepassing. Ook het de maatregelen; grondig handen wassen, desinfecteren, geen handen schudden zullen we nog steeds moeten opvolgen.

Bijeenkomsten tot 30 personen met 1,5 meter afstand

Vanaf 1 juni 2020 mogen er weer bijeenkomsten plaatsen vinden tot maximaal 30 personen, mits de 1,5 meter afstand wordt gehanteerd. Zo mogen bijvoorbeeld bioscopen, theaterzalen en restaurants weer bezoekers ontvangen. Het aantal maximale personen staat los van de medewerkers, dus bij een afscheidsmusical zullen de leraren niet worden meegeteld.

Musicals kunnen dus – wanneer de aula op school te klein is – bijvoorbeeld ook worden opgevoerd in sportzalen of in plaatselijke theaters.

Afscheidsmusical tijdens corona

Mag de afscheidsmusical door gaan tijdens corona? Het korte antwoord hierop is “ja”, maar wel met een maximum aantal bezoekers van 30 personen en 1,5 meter afstand tussen alle volwassenen (mits niet uit 1 huishouden).

Verschillende oplossingen om de musical toch door te kunnen laten gaan;

  • Meerdere opvoeringen; Niet voor elke school zal dit een perfecte oplossing zijn maar wanneer bijvoorbeeld elke klas de musical 2 keer doet (wij gaan er vanuit dat er circa 30 leerlingen per klas zijn) alle ouders aanwezig kunnen zijn. Maar opa’s en oma’s, oudere broers/zussen en andere familie en vrienden kunnen er dan niet bij zijn.
  • Drive-in afscheidsavond; Sommige scholen beschikken over een grote parkeerplaats of hebben contacten met een sportvereniging die dit heeft. Dan is het mogelijk om bijvoorbeeld een groot scherm op te hangen waar iedereen mee kan kijken vanuit de auto.
  • Livestreamen; Wij van schoolherinneringen kunnen hierbij professioneel ondersteunen. Wij zorgen ervoor dat iedereen die aanwezig wilt zijn live mee kan kijken veilig vanuit de eigen woonkamer.

Wat doet Schoolherinnering?

Schoolherinnering bied herinneringsdocumenten voor schoolverlaters. Daarnaast hebben wij ook de technische kennis om musicals, afscheidsavonden, gala’s en diploma-uitreikingen professioneel vast te leggen op video. Ook kunnen wij deze gebeurtenissen livestreamen zodat de gene die er niet bij kunnen zijn of in het buitenland zitten toch live mee kunnen kijken.

Wij hebben een gevarieerd aanbod van verschillende diensten die wij kunnen bieden: slideshowvideo’s , livestreams , herinneringsmagazines , uitnodigingskaarten en portretfoto’s .

Wij werken samen met verschillende fotografen, videografen, drukkers en grafische vormgevers. Kevin Ike ( van Ei naar Kip ) en Erika Koster ( K.I.P Label ) zorgen ervoor dat de kwaliteit wordt gewaarborgd en dat de communicatie soepel wordt uitgevoerd.

Meer weten over Schoolherinnering?

Wij bieden verschillende diensten aan om leerlingen toch een herinnering te geven aan hun basisschooltijd. Mocht u willen weten wat wij voor uw school kunnen betekenen.

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossing. 

Bronnen:

Voor dit artikel hebben wij gekeken naar de persconferenties maar hebben wij ook de samenvatting na gelezen op de volgende website’s;

https://www.nu.nl/coronavirus/6052380/basisscholen-gaan-8-juni-weer-helemaal-open-middelbare-scholen-vanaf-2-juni.html

https://www.nu.nl/coronavirus/6052418/antwoorden-op-jullie-vragen-over-de-coronamaatregelen-na-1-juni.html

https://www.nu.nl/280906/video/dit-waren-de-belangrijkste-punten-uit-de-persconferentie-van-rutte.html

https://www.nu.nl/coronavirus/6052345/kabinet-bijeenkomsten-buiten-per-1-juni-toegestaan-met-15-meter-afstand.html

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleent.